Melkrobot

Er wordt gemolken met twee Lely Astronaut melkrobots. De koeien kunnen op eigen initiatief 24 uur per dag de robot bezoeken. Afhankelijk van de hoeveelheid melk die de koe per dag geeft, berekent de robot hoe vaak ze per dag gemolken mag worden. Met een maximum van 4x.

De robotarm wordt onder de koe geleid. De spenen van de koe worden schoongemaakt met borstels. Dan zoekt een laseroog de spenen op en sluit de tepelbekers 1 voor 1 aan. Als de koe aangesloten is, worden de reinigingsborstels ontsmet. Zodra er geen melk meer uit een speen komt wordt de tepelbeker eraf gehaald, totdat het hele uier leeg is. Als laatste worden alle spenen nog behandeld met een jodiumspray. De koe kan nu de box verlaten. De melk wordt naar de koeltank gepompt en alle tepelbekers worden met stoom ontsmet. Daarna worden de tepelbekers plus leidingen doorgespoeld met koud water. Nu is de melkrobot klaar voor een nieuwe koe.

In de computer kunnen alle afwijkende koeien worden ingegeven. Als er bijvoorbeeld een koe is die medicijnen krijgt, regelt de computer zelf dat deze melk niet in de melktank terecht komt, maar in de daarvoor bestemde dumpemmers.
3x Per dag wordt de gehele melkrobot gereinigd met een hittereiniging. Ook dit gebeurt volledig automatisch.

De koeien krijgen in de melkrobot 1,5 kilo eiwitkern brok om ze de robot in te lokken. De koeien met een hoge melkproductie krijgen nog een extra gift krachtvoer daarbij.