Stallen

Loopstal

De loopstal heeft 104 ligplaatsen voor de melkkoeien aan de robot zijde.
Aan de andere kant van de stal kunnen nog eens 70 stuks jongvee vanaf een half jaar (in vijf groepen) staan. Tevens zijn er voor in de stal strohokken gesitueerd. De entree bestaat uit een hygiënesluis waar naast (in een aparte ruimte) het tanklokaal is.
De kantine bevindt zich boven het melkrobot eiland waardoor er rondom overzicht in de stal is. In het midden van de loopstal het melkrobot eiland. In de stal hangen 2 ventilatoren om de koeien in de zomer verkoeling te bieden.

In het gedeelte waar de melkkoeien verblijven worden de roosters iedere 1,5 uur schoongeveegd door een volledig geautomatiseerde mestrobot.


De stal is voorzien van een klimaatbeheersingsprogamma. De twee lange zijden van de stal zijn voor 75% open. Er hangen aan beide kanten “gordijnen”. Een weerstation op de nok van de stal registreert windsnelheid en regen. In de stal zelf hangen twee thermometers. Aan de hand van deze gegevens worden de gordijnen automatisch en onafhankelijk van elkaar open of dicht gedaan.

De ruime ligbox afscheidingen zijn van CowHouse. De matrassen zijn van hetzelfde bedrijf. Dit alles wordt geïmporteerd vanuit Canada. In de boxen wordt een dik pak zaagsel gestrooid. Dit alles staat garant voor een optimaal koe comfort.

Op verschillende plekken in de stal hangen zogenaamde “koe borstels”.

Potstallen

In de voormalig werktuigenschuur is nu de potstal gemaakt. Hier staan de kalfjes vanaf twee maanden tot een half jaar. Zij krijgen maïs, brokmix, hooi en water.

In 2011 is er voor de loopstal een nieuwe openfront stal gebouwd. In deze comfortabele strostal verblijven de drogekoeien en de koeien die extra aandacht nodig hebben, deze “zorg koeien“ worden door middel van een automatische selectiepoort van uit de loopstal in de strostal geleid.

Iglo’s met jongvee

De kalfjes zitten tot 1 week in de iglo’s. Op deze manier zitten ze in de frisse buitenlucht maar wel apart van elkaar zodat ze elkaar niet kunnen besmetten met ziektes. Ze krijgen hier de biest van de moederkoe.

Na 1 week gaan de vaarskalfjes naar de groepsiglo`s met een drinkautomaat. De stierkalfjes worden als ze 2 weken oud zijn opgehaald door een veehandelaar.

Landbouwschuur

Deze schuur wordt nu gebruikt als opslag ruimte voor voer en werktuigen.

Blokhut

In de zomer van 2004 hebben we een blokhut gebouwd voor de herten. En onze ezel Sjaak.